Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /var/www/knudehansen.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
 Spansk HVAC-afdeling har fuld fart på | KNUD E. HANSEN
  •  
Share this page:

HVAC-projekter i Saint-Nazaire på RCL-skibe har været et effektivt afsæt for Knud E. Hansens nye spanske afdeling, der vokser hurtigere end forventet

Halvandet år efter, at Knud E. Hansen etablerede sig i havne- og værftsbyen Cadiz, på Spaniens Atlanterhavskyst, er medarbejderstaben i det lokale spanske selskab nu oppe på 18.

Det er godt 50 pct. flere end det oprindeligt lå i kortene, da den danske skibsdesignvirksomhed besluttede sig for også at etablere sig på Den Iberiske Halvø i rækken af udenlandske kontorer, der også er at finde i USA, Australien, Grækenland, England, Canada og på Færøerne.

– At vi kom hurtigere fra start, end vi havde forudset, skyldes primært, at vi kort efter fik en stor HVAC-opgave ved Chantiers de l’Atlantique (det tidligere STX France-værft, red.) i forbindelse med bygningen af det fjerde og femte skib i RCLs Oasis-klasse. Senere kom vi også med på HVAC-delen i RCLs datterselskab, Celebrity Cruises’s Edge-klasse af skibe, som også bygges af det franske værft, siger Finn Wollesen, adm. direktør i Knud E. Hansen til Søfart.

Det er således fra det nye kontor i Cadiz, at majoriteten af mandetimerne i de to store krydstogtprojekter i nordfranske Saint-Nazaire – hvor Chantiers de l’Atlantique er placeret – afvikles.

HVAC i en helhed

Men selvom HVAC, det vil sige Heating, Ventilation og Air Conditionering, er fokuspunktet for det nye spanske setup, så er der på ingen måder tale om, at Knud E. Hansen har flyttet sine HVAC-aktiviteter til Spanien. Det understreger Morten Hagn-Meincke, chef for skibsdesignvirksomhedens samlede HVAC-aktiviteter under navnet Marine HVAC Design.

– HVAC er i høj grad stadig noget, der også foregår hjemme i Helsingør, da der er en naturlig synergi med den del af et skibs systemer og dets overordnede design. Og det er jo også fra hovedkontoret, at projekteringen sammen med kunden ofte udføres.

– Men i de efterfølgende processer, hvor det handler om execution, altså udførslen, så er det oplagt, at vi er fast tilstede tæt på de værfter, hvor skibene enten bygges eller er inde til reparation og ombygning, forklarer Morten Hagn-Meincke.

Reparationer på Navantia

Cadiz har i takt med boomet i krydstogtindustrien udviklet sig til et europæisk hotspot for dokninger og reparations- og ombygningsopgaver for krydstogtrederierne.

Aktivitetsniveauet i Cadiz er ifølge Finn Wollesen i år øget yderligere, efter en episode tilbage i april, hvor den 225.000 Bt. store ’Oasis of the Seas’ fik skader, da en kran kollapsede over skibet under en dokning ved Grand Bahama Shipyard i Caribien.

Den pågældende dok fik skader under episoden, hvorved den i forvejen begrænsede dokningskapacitet til det stigende antal mega-krydstogtskibe blev yderligere reduceret på USA’s østkyst. Dermed lykkedes det Cadiz’s store nybygnings- og reparationsværft Navantia at trække endnu flere planlagte dokninger over Atlanten fra Caribien.

Langt opløb

Og det marked, Navantia-værftet baner vejen til for Knud E. Hansens nye faste tilstedeværelse i Cadiz, er da også særledes interessant, men det har endnu ikke udkrystalliseret sig i konkrete projekter, forklarer Morten Hagn-Meincke.

– Ligesom med HVAC-opgaverne i Frankrig, så skal Cadiz-kontoret heller ikke her være de opsøgende. Det skal vores USA-afdeling i Fort Lauderdale til gengæld. Det er dem, der er tæt på de store krydstogtsrederiers hovedkontorer og tekniske afdelinger.

– Og fordi vores spanske afdeling endnu har skullet udføre så mange HVAC- eller andre engineering-opgaver lokalt i Cadiz, skyldes, at den type af projekter har et langt tilløb. Det er således ikke unormalt, at vi kommer ind i et projekt, hvor vi skal levere engineering til en ombygning eller opgradering mindst halvandet år før skibet skal dokkes, forklarer Morten Hagn-Meincke.

Kun for de store værfter

Mens skibsdesignhuse som Knud E. Hansen normalt udfører mere eller mindre komplette designs af mindre og mellemstore skibe, og enten repræsenterer kontrahenten eller værftet som konsulent, så forholder det sig konsekvent anderledes ift. de store krydstogtskibe.

Her arbejder de største globale krydstogtkoncerner, der hver især rummer flere forskellige brands, med specifikke designs. Disse varieres så på tværs af de enkelte brands inden for koncernen, og er altid udviklet i et tæt samarbejde mellem krydstogtkoncernen og et af de tre til fire store nybygningsværfter, der i dag bygger de rigtig store skibe.

I et tænkt scenarie, hvor Knud E. Hansen skulle forestå det komplette design af en ny serie af mega-krydstogtskibe til en af de store globale aktører, vurderer Finn Wollesen, at det ville lægge beslag på samtlige omkring 100 medarbejdere i et par år, hvilket ville være helt uholdbart i forhold til løbende at kunne servicere den eksisterende kundebase.

HVAC som et delprojekt

Derfor er det altid delprojekter, som Knud E. Hansen og de andre etablerede skibsdesignhuse udfører i den del af branchen. Eksempel engineering ift. HVAC-delen på en stor krydstogtnybygning, hvor det så ofte vil være værftet, der er kunden.

Omvendt er det ofte rederiet selv, der er kunden, hvis det drejer sig om ombygning og opgraderinger.

Er der tale om mindre krydstogtskibe, så kan Knud E. Hansen i imidlertid godt levere en stor designpakke. Et aktuelt eksempel er en 155 meter langt nybygning til Sea Dream Yacht Club, i den allermest eksklusive ende af krydstogtmarkedet. Hertil leverer det danske skibsdesignhus, via koncernfællesskabet med Damen-værftsgruppen, kontraktdesignet, som indbefatter en stor del af detailelementerne i skibet.

Besøg MARINEHVACDESIGN.com

Artikel fra Søfart 

Relaterede artikler

Knud E. Hansens spanske forbindelser
Read more
X
Sign up for our newsletter